Hankinnat vastasyntyneelle - hyödykkeitä vai turhakkeita?

Ollessani vielä raskaana etsin valtavasti tietoa siitä, mitä vastasyntyneelle kannattaa ostaa. Lueskelin muutamia blogeja ja kävin keskustelupalstoilla lukemassa aiheesta. Huomasin, että ihmisten ajatukset tarvittavista tavaroista vaihtelivat hurjasti. Siinä missä jonkun mielestä lastenvaunujen vararengas kannattaa olla hankittuna jo ennen vauvan syntymää, toisen mielestä taas koko vaunujen hankinta on täysin turhaa. Myös mielipiteissä siitä minkä kokoisia ja laisia vaatteita kannattaa ostaa oli melkoista hajontaa. Vaikka näistä lähteistä paljon hyviä vinkkejä sainkin, päätimme silti ostaa tavaroita melko maltillisesti ja hankkia lisää tavaraa sitten myöhemmin sen mukaan, kun huomaamme sitä tarvitsevamme. 

Ennen tytön syntymää meillä oli valmiiksi hankittuna sellaiset omasta mielestä välttämättömät jutut, joille tulisi joka tapauksessa käyttöä: vaunut, turvakaukalo, pinnis, hoitoalusta, amme, vaippoja, pari tuttipulloa, tutti sekä kasa erinäisiä ihonhoitotuotteita ja pieniä hyödykkeitä joita oli tupsahdellut vauvakutsuilta ja äitiyspakkauksesta. Oli tietysti melko vaikea tietää tarvitaanko alkuvaiheessa esimerkiksi tuttipulloja ollenkaan, mutta itseäni ahdisti ajatus siitä että jos imetyksen kanssa tulee haasteita ensimmäisenä yönä kotona ollessamme, eikä meillä ole pulloja ja korviketta valmiina. Ajattelin, että ei haittaa, vaikka näitä 'halpoja' tavaroita olisi vähän liiankin kanssa. Ja kyllä niitä tuttipulloja varmaan jossain vaiheessa tarvitsee!  Näistä hankinnoistamme oikeastaan vain nuo ihonhoitotuotteet, öljyt ja voiteet, ovat sellaisia mitkä ovat jääneet melko vähäiselle käytölle. Päänahan karsta kuitenkin on jo osoittanut ensimmäisiä saapumisen merkkejä, joten eiköhän nämäkin vielä saada tehokkaampaan käyttöön! Erillistä hoitopöytää emme tytölle hankkineet. Monista keskusteluista löytyi sen hyödyllisyydestä paljon kommentteja puolesta ja vastaan. Meiltä sattui löytymään ylimääräinen Ikean lipasto, joka kiikutettiin joka tapauksessa tytön huoneeseen säilytystilaksi, joten päätimme vain ostaa tuohon päälle hoitoalustan ja katsoa miten sen kanssa sujuu. Tuo lipasto toimimitti hoitopöydän virkaa yllättävän hyvin, ja aika nopeasti vaippaa alettiin vaihtamaan vähän missä milloinkin, joten olen ratkaisuumme jättää erillinen hoitopöytä ostamatta enemmän kuin tyytyväinen!

Imetystyyny - turhake vai hyödyke?

Pari ei-niin-pakollista juttua jotka tuli hankittua ennen vauvan syntymään ja joista olen aivan erityisen kiitollinen on unipesä, sekä lämpöpussi auton turvakaukaloon. Olin lukenut unipesästä paljon hyvää, ja päätin jo melko alkuvaiheessa että tulemme sellaisen hankkimaan. Vauva onkin tähän asti lähes joka yö nukkunut tuolla omassa pesässään, aluksi välissämme meidän sängyssä ja nyt omassa pinniksessään. Olin jo raskausaikana (ja varmaan viimeiset 10 vuotta) sitä mieltä, että vauva ei tule meidän sänkyymme nukkumaan. Syynä tähän oli pelko siitä, että vauvalle käy jotain. Alun väsymys kuitenkin vei voiton, ja oli vain niin paljon helpompaa antaa vauvan nukkua vieressämme kuin veivata häntä jatkuvasti omaan sänkyynsä ja pois. Varsinkin, kun hän usein nukahti syönnin jälkeen, mutta havaihtui lähes aina hereille kun yritti siirtää omaan sänkyyn. Tässä unipesä oli meidän kohdallamme ihan loistava, sillä se mahtui väliimme ja siinä oli kuitenkin sellaiset reunat ettei vauvan päälle kovin helposti voi vahingossa kierähtää. Netistä löytyy noita unipesiä vaikka minkälaisia ja monissa eri kuoseissa, joten kaikille halukkaille löytyy varmasti mieluinen vaihtoehto. Itse päädyin tilaamaan pesän ruotsalaiselta Södermark design -firmalta, sillä netistä erilaisia malleja selailtuani nuo miellyttivät omaa silmääni eniten, ja niissä toteutui myös toiveeni siitä että reunojen täytteenä on vanua, eikä polystyreenipalloraetta mitä monet sisältävät. Minulle on varmaan jäänyt traumoja lapsuuden säkkituoleista, joiden jäljiltä noita palloja tuntui löytyvän ihan joka paikasta!

Tilaamaani unipesään sai itse päättää värin ja kankaan, sekä
 "lisävarusteena" oli mahdollisuus valita pitsiä, patja ja tyyny.

Toinen hyväksi havaittu asia on tosiaan ollut tuo kaukalon lämpöpussi. Koska meille tuli talvivauva, päätimme ostaa ihan tuollaisen paksun untuvapussin.  On mahtavaa, että lähdettäessä autolla esimerkiksi kauppaan, voi tytölle pukea sisävaatteiden päälle vain myssyn, lapaset ja villasukat, ja sen jälkeen sujauttaa tuonne pussiin! Jos autoillaan pidemmälle, on pussi helppo avata jottei vauvalle tule matkan aikana liian kuuma. Lisäksi olen käyttänyt pussia myös vaunuissa etenkin kovemmilla pakkasilla. Päädyimme Nordlys merkkiseen kaikkein pienimmille tarkoitettuun untuvapussiin. On tuo kyllä niin kätevä ollut, että saa nähdä josko ensi talveksi pitää hommata rattaisiin samanlainen!

Yksi todella paljon mielipiteitä jakava esine on imetystyyny. Kannattaako sitä hankkia valmiiksi, jos imetys ei vaikka lähdekään sujumaan? Itse päädyin kokemusten pohjalta jättämään tyynyn hankinnan sikseen. Olin lukenut niin paljon siitä, kuinka tavallisten tyynyjen kanssa pärjää ihan yhtä hyvin. Olin toki myös nähnyt imettäviä äitejä julkisilla paikoilla, ja mietin, että ei erillinen tyyny imetykseen voi olla kovin tarpeellinen jos se kerta onnistuu ihan ilman apuvälineitä sylissä pitäen. Niin, ehkä onnistuu kun sitä on ensin harjotellut. Aika pian jo sairaalassa huomasin, ettei imetys ehkä ollutkaan ihan niin helppo suoritus kun olin ajatellut, eikä ensimmäisistä kerroista kun yritin imettää istuma-asennossa tullut yksinkertaisesti yhtään mitään. Kun pari kertaa olin tyynykasan kanssa taiteillut koittaen saada vauvan pysymään niiden päällä ilman että hän luisuu minun ja kasan väliin, luovutin ja tilasin imetystyynyn pikatoimituksella. Tämä osoittautui aivan täydelliseksi avuksi! Päädyin ostamaan melko ison ja muhkean mallin, Doomoo Buddyn, ja vähän harmittaa ettei tullut sitä hommattua jo raskausaikana, sillä se olisi saattanut helpottaa nukkumista aikalailla. Toinen imetykseen liittyvä asia mikä olisi pitänyt olla valmiina on rintakumit! Pohdin niiden ostamista paljon, sillä ystäväni olivat sanoneet että ne kannattaisi olla etukäteen, mutta tutkittuani asiaa löysin monesta lähteestä kehotuksen että niitä ei käytettäisi. Jo sairaalassa oma imetystaipaleeni alkoi käydä niin kivuliaaksi, että se olisi varmasti loppunut melko lyhyen jos en olisi ensimmäisien päivien ajaksi ottanut noita avuksi.

Vaatteiden kanssa meidän ei kovin paljon tarvinnut päätä vaivata, sillä äitiyspakkauksesta, isovanhemmilta ja muilta sukulaisilta ja tuttavilta on tullut vaatteita niin paljon ettei meidän ole tarvinnut itse ostaa oikeastaan mitään. Ainoa pohdittava asia oli ulkovaatteet, sillä äitiyspakkauksen kaikki haalarit olivat aivan liian isoja käytettäväksi vastasyntyneelle, ja ainoastaa sieltä saadulla makuupussilla oli heti aluksi käyttöä. Olimme kuitenkin ratkaisseet ongelman osittain jo tuolla lämpöpussilla, joten sen lisäksi päädyimme ostamaan vain melko kevyen haalarin, ja pipon. Lisäksi olimme saaneet lahjaksi pari itseneulottua villahaalaria, jotka ovat kyllä olleet ahkerassa käytössä. Uskomatonta muuten kuinka vaikeaa oli löytää vastasyntyneelle pipoa! Siis kunnon talvipipoa. Googlettamalla tuntui löytyvän vain erilaisia ohjeita pipon tekoon, mutta en luottanut omiin taitoihini niin paljoa että olisin sellaista alkanut väsäämään. Onneksi sopiva pipo lopulta löytyi, mutta kyllä sitä aika monta kauppaa sai koluta läpi ennen kun löytyi muita kun noita puuvillaisia myssyjä ihan vastasyntyneen koossa.

Olin ennen tytön syntymää hyvin epävarma siitä minkä kokoisia vaatteita sitä sitten tuleekaan käytettyä, joten en uskaltanut niihin kovin paljon rahaa tuhlailla. Noiden ulkokamppeiden lisäksi olin ostanut kaksi koon 50 bodyä, ja nekin sillä ajatuksella että voi olla etteivät ne mahdu ollenkaan uuden tulokkaan päälle. Itseäni yllätti kovasti, miten vauva näytti lähes hukkuvan hankkimiimme koon 56 kotiintulovaatteisiin! Olin ajatellut ettei ainakaan sitä pienemmillä vaatteilla voi kovasti olla käyttöä, ja noillakin varmaan vain muutaman viikon. Nyt kun tyttö on 2 kuukauden ikäinen, alamme vasta siirtymään pienimmistä 56 kokoisista vaatteista kokoon 62. Lasten vaatteiden koot muuten vaihtelevat todella paljon! Osa noista 56 kokoisista näyttää siltä, että mahtuu varmaan vielä useamman viikon, ja osa jäi jo pari viikkoa sitten pieneksi. Itseäni kuitenkin yllätti miten pienillä vaatteilla sitä mennäänkään näköjään useampi kuukausi!

Eli meidän tähän astisen vauva-ajan suurimpia yllätyshyödykkeitä ovat olleet unipesä, lämpöpussi ja imetystyyny! Millaisia hyödykkeitä tai turhakkeita teille tuli hommattua vauva-arjen avuksi?

Mukavaa viikonloppua kaikille! :)



Kommentit

  1. Hyvin olit listannut kaikkia tuotteita. Meillä ei ollut pikkuruisia vaatteita paljoa, sillä siskoni vinkkasi, että vauva kasvaa niin nopeasti ettei ehdi käyttämään. No meillä oli sitten tosi pieni vauva. Menin synnäriltä suoraan kauppaan ostamaan vaatteita. 44-koon vaatteet olivat pienimpiä mitä löytyi ja silti vähän liian isoja.

    Mulla on juuri kuvan mukainen imetystyyny, jonka hankin vasta imetyksen loppuvaiheessa. Se oli kyllä sitten tosi näppärä, kun muutoin en osannut imettää istualteni.

    Turhin oli varmasti sellainen tukipalanen ettei vauva pysty kääntymään. Sitä ei tullut käytettyä. Meillä oli kyllä vastaavaan tarkoitukseen tyyny. Taitaa nykyään tuo unipesä myös ajaa samaa asiaa.

    http://kotonajakaupungilla.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vaatteiden ostaminen vastasyntyneelle on kyllä hankalaa, kun on niin vaikea ennustaa minkä kokoinen tyyppi sieltä oikeen maailmaan saapuu! Meillä ei ainakaan etukäteen tehty vauvasta edes painoarviota, joten aika jännityksellä odotettiin että mahtuuko nuo meidän ostamat koon 50 vaatteet ollenkaan.

      Tuntuu että tuo unipesä tosiaan taipuu aika moneksi, olimme pari yötä pois kotoa ja oli todella kätevää ottaa unipesä mukaan vauvalle tutuksi nukkumapaikaksi! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raskautumisen sietämätön vaikeus

Puolivuotissynttärit!